Skal vi ha sex? Ja, jeg skal bare legge på en voice-over først.

Vil man knulle, så knuller man. Det er langt fra nødvendig å ha 3 scener med vorspiel.

 

Dette er de flinke til i Hollywood. Hvor dramaturigen i film sitter støpt hos folk, og de slipper å tenke. Mye fordi det spys ut hundrevis av filmer, ofte blockbustere – som folk ser. I USA er man vant til å se film, og det er en del av hverdagen. Det blir som å spise og drikke. På mange måter kan man vel si at det er en del av kostholdet til amerikanerne.

 

Dette filmåret i Norge var jo på mange måter hysterisk og helt overveldende. Vi fikk helt sjokk når det skulle komme 40 FILMER i løpet av året. Norsk film var plutselig bedre og mer publikumsvennlig. Hvorfor? Fordi halvparten av disse filmene (kanskje mer) var privatfinansiert og ute av det offentlige støttesystemet. Og hvilke filmer blir sett? Jo, disse. Filmskaperne som ga faen i alt som het regler og standard-stiltyper., de som turte å satse – de vant.

 

Folk vil se spesielle filmer. Derfor leter man hele tiden etter de spesielle historiene. En liten gutt som har en trepinne som sin beste venn – det kan kalles spesielt. Det ligger en skjult psykiatrisk diagnose om en vandrende, generert angstlidelse med frykt for det kognitive – en egentlig høyst uvanlig gutt, som sikkert er det største mobbeofferet av dem alle.

Barn blir skremt av Kaptein Sabeltann, men han er allikevel helten. Gjør du ikke som han sier, så er det planken med en eneste gang. En psykopat som helt – det er spesielt? Og kanskje den største norske suksessen.

 

I skuffen på Norsk filminstitutt, så ligger det sannsynligvis en haug med manusskripter, med spesielle historier. Men dessverre, manusforfatteren har ikke en god nok CV, eller har gått på Den Norske Filmskolen. Han blir ikke prioritert selv på synopsis-siden.

 

I den haugen ligger det kanskje en film om en mann som kaster dverger, men i haugen ved siden av (de som fikk støtte), der ligger det en film om en kåt tenåringsjente som vi har sett tusen ganger før. De tør ikke å satse. Heldgvis fins det noen som gjør det uansett. En smal film er ofte en smal film – med tyngde.

 

Når det er sagt er den evige jakten på å etterligne Hollywood kvalmende. Æsj.